Prispevki in novice

FOTOGRAFI IZOLSKEGA ANDRAGOŠKEGA DRUŠTVA RAZSTAVLJAJO V ŠTANJELU

Naši fotografski skupini uspešno razstavljata svoja dela v domačem kraju in tudi v različnih galerijav v Sloveniji. Zdaj se v Štanjelu predstavljata s fotografsko razstavo z naslovom »ŠTANJEL SKOZI OBJEKTIV«, ki je na ogled v Grajžarjevi galeriji v pritličju Markočičeve domačije in sicer od 6.4. do 6.5.2018.
odprtje-razstave-tanjelc.jpg

Fotografi

V Štanjelu so fotografi želeli predstaviti kraške značilnosti in ohranjene arhitekturne bisere tako, kot sami vidijo ta kraj: skromen, lep in istočasno bogat v svojem izročilu. Skupaj z mentorjem Remigijem Grižoničem so naredili izbor posnetih fotografij in vzorno postavitev v prostor. Na razstavljenih fotografijah so zajeli obzidje, grajsko stopnišče, kamniti žlebovi , stare strehe in druge značilnosti tega kraja.
Na razstavi so sodelovali: Barbara Cassermann, Stane Čebron, Jožef Fabjan, Irena Gregorc, Marija Grižonič, Lilijana Hrvatin, Irena Lorget, Jack Lorget, Vinka Kastelic, Oskar Jogan, Adrijana Mandalenič, Sašo Merkandel, Rudi Semelbauer, Bojan Škerjanc in Andrej Šumenjak.
Otvoritev je popestrila naša članica Vlasta Fabjan s svojimi, avtorskimi, pesmimi.
Topel sprejem domačinov, pozitiven odziv in prijetno druženje je dokaz, da so bila njihova prizadevanja opažena. Zakaj so se Izolani podali prav v Štanjel? Kaj imata Izola na svojem bivšem otoku in Štanjel na svojem obzidanem griču skupnega?

Odločitvi, da bo prav Štanjel cilj projekta, je botrovalo dejstvo, da druži obe mesti kar veliko: obdobja razcveta in zatona v zgodovini, dejstvo, da sta bili po drugi svetovni vojni obe prezrti ob nagli modernizaciji, kar se je zdaj izkazalo za neprecenljivo bogastvo, saj sta obe v določeni meri ohranili svoje bodisi obmorske, bodisi kraške značilnosti in arhitekturne bisere.

Obe sta prav zato postali postanek ali cilj turističnih migracij, obema je skupna zagrizena ljubezen prebivalcev do svojega kraja.

Izolski fotografi so se dolgo in z veliko zavzetostjo pripravljali na ta dogodek, preučevali mesto, ki so ga želeli skozi svoje objektive nekoliko drugače predstaviti gostiteljem, in vneto vadili ob snemanju motivov v domačem kraju. Topel sprejem Štanjelcev, kjer seveda ni manjkalo pršuta, sira in terana, ter vzorno postavljena razstava sta bila dokaz, da njihova prizadevanja niso bila neopažena.

Zdaj pa čakajo na najvažnejše: na odzive prebivalcev našega kraškega bisera.

MG in ILL

Povežite se z nami

Ulica Giordana Bruna 6

6310 Izola

+386 051 647 856

univerza@elta.si

Please publish modules in offcanvas position.